Uppdatering från styrelsen gällande Matkvarnarna

Vad gäller nu?

Från och med 1 januari 2024 är matkvarnar som är direktkopplade till avloppsvattnet förbjudna. Detta gäller oss i vår förening. Vår fastighet har fått en tillfällig dispens fram till sommaren. Enskild medlem kan inte ansöka om ytterligare dispens.

Vad gör styrelsen?

Just nu arbetar vi för i styrelsen för att få fram den lösning som är bäst för vår förening. Den lösning som i dagsläget ter sig mest aktuell är optisk sophantering. En optisk sophanteringsanordning byggs nu i Högdalen, klar 2024, som kommer sortera ut kompostpåsar från vanliga påsar. Stockholms Stad kommer förse boende med kompostpåse och påsarna slängs i sopsugsrör för restavfall. Dock är detta under utredning och vi har inte fattat beslut om detta ännu. Om vidare dispens krävs ansöker vi gemensamt som bostadsrättsförening. Notera att det idag inte finns något krav på att boende måste demontera befintliga kvarnar efter att ny lösningen är på plats.

Vi återkommer med mer information när vi vet mer.

Övrig info – QR-kod på sopsugsinkasten

Alla sopsugsinkast har utrustas med QR-koder som kan användas för att enkelt rapportera stopp. Dessa QR-koder går att använda för alla vid behov utan att man behöver registrera sig någonstans. Den funktionen kommer vid ett anmält stopp att försöka lösa stoppet automatiskt genom att tömma inkastet, för att förebygga framtida stopp i sopsugen.

Vänliga hälsningar,

Styrelsen

Brf Älvängen i Djurgårdsstaden