Månadsavgiften höjs med 2 % i januari 2022

Som diskuterades på årsmötet kommer Föreningen att göra en minde avgiftshöjning 1 januari 2022.

Styrelsen har under styrelsemöte 2021-09-08 beslutat att höja avgiften med 2 % från och med januari 2022.

I den ekonomiska plan som ursprungligen togs fram för Föreningen, antogs en avgiftshöjning om 2 % per år men tack vare ett gynnsamt ränteläge har det varit möjligt för Föreningen att inte höja avgifter i den takten.

Sedan Föreningen bildandes har våra avgifter endast höjts en gång, i januari 2019. Höjningen som görs nu är ett svar på den allmänna prisökning som har skett sedan dess. 

Höjning av avgiften görs för att säkerställa en sund och långsiktigt hållbar ekonomi. Vi ser generella kostnadsökningar för bland annat förvaltning, el, uppvärmning, hissar ochstädning av gemensamma utrymmen. 

Höjningen gör att föreningen kan bibehålla en stark kassa vilket gör att vi kan stå emot oförutsedda kostnader. Det ger även långsiktig ekonomisk stabilitet genom att delar av underhållet kan göras utan ny upplåning, avsättningar till reparationsfonder och fortsatta amorteringar.

Vad sker 2023?

Tomträttsavgäld

Föreningen vet idag att vår tomträttsavgäld kommer att trappas upp under åren 2023 till 2028. Idag är vår tomträttsavgäld 1 255 300 kr per år. 

Januari 2023 höjs tomträttsavgäld till 1 383 900 kr, avgälden höjs sedan med ca 50 000 kr per år för att landa på 1 577 900 kr från och med 2027. Avgälden kommer sedan vara oförändrad fram till 2033.

Framtida avgiftshöjningar

Det är styrelsen som röstas fram på årsmötet som lägger budget och beslutar om eventuella avgiftshöjningar. Styrelsen idag ser att fler höjningar kan behövas fram till 2027 för att täcka ökad tomträttsavgäld och andra allmänna prisökningar. 

Styrelsen arbetar kontinuerligt för att säkerställa en hållbar ekonomi och eftersträvar att tillvara ta medlemmarnas intressen genom att hålla nere våra kostnader. Vi vill gärna också påminna om att det är alla medlemmars ansvar att bidra då vi alla är ”delägare” i föreningen och vår gemensamma fastighet. Några exempel på hur du som enskild medlem kan bidra är att hantera garageporten korrekt, inte orsaka stopp i sopnedkasten, hålla rent och snyggt i entréer och trapphus, återvinna ditt avfall i rätt kärl och hålla rent i miljörummet. Vi ser också gärna att medlemmar engagerar sig och föreslår förbättringar som gagnar alla.

Avslutningsvis vill vi poängtera att vi anser att Föreningen har en välskött och god ekonomi, givet de förutsättningar vi har. Vilket bekräftas av vår revisor och ekonomiska förvaltare. Hör gärna av dig till brfalvangen@gmail.com med eventuella funderingar kring avgiftshöjningen, eller om du har förslag på hur vi kan minska kostnader och öka intäkter.

 

Hälsningar,

Styrelsen i BRF Älvängen