Justering av avgifter, hyror samt tariffer för varmvatten och el i BRF Älvängen 2023

I samband med budgetarbetet inför 2023 har styreslen beslutat att justera avgifterna för våra bostadsrätter, tariffer för el och vatten, samt hyror för garageplatser och förråd.

Månadsavgifter 
Föreningen står inför ökade kostnader på flera områden. De största kostnadsökningarna gäller utgifter för förvaltningen av fastigheten och tomträttsavgäld. Förutom detta tillkommer bland annat kostnader för gemensam el och uppvärmning. Den generella inflation som påverkar samhället i stort kommer också att påverka oss i vår bostadsrättsförening. Vi i styrelsen ser löpande över föreningens befintliga avtal och undersöker alltid möjligheter till besparingar.  

Styrelsen anser att föreningens intäkter måste öka med cirka 400 000 kr per år från 2023 för att bibehålla balans i vår budget, vilket innebär att vi behöver höja månadsavgifterna.

Från januari 2023 kommer avgifter för medlemmarnas lägenheter och uthyrda förråd att höjas med cirka 8 %. För p-platserna kommer hyran höjas med 150 kr/mån. 

El och varmvatten  
Varje medlem i Brf Älvängen debiteras för sin el- och varmvattenförbrukning månadsvis i efterskott. Kostnaden som baserar sig på en tariff läggs till på månadsavgiften. Tariffen utgår från självkostnadsprincipen, dvs fastighetsägaren (vår egen förening) tar varken ut mer eller mindre än vad förbrukningen kostar fastighetsägaren. Uträkningen av tariffen görs av Energigruppen på Einar Mattsson.  

Einar Mattssons energigrupp ser löpande över tariffen för el och varmvatten baserat på kostnaderna för inköp som görs av föreningen. Tidigare har denna översyn genomförts årsvis men med rådande instabila energipriser har styrelsen valt att från nu göra denna översyn varje kvartal.  

På kommande månadsfakturor kommer elpriset att öka till 1,60 kr/kWh (från 1,28 kr/kWh) och därefter kommer justeringar göras varje kvartal baserat på föreningens inköpspris av el. Eventuella bidrag av det från regeringen aviserade elmarknadsstödet kommer givetvis att inarbetas i framtida tariffjusteringar.

För varmvatten kommer motsvarande justeringar att göras och priset per kubikmeter kommer öka till ca 62 kr/m3 (från 55kr/m3) på kommande månadsfakturor och därefter kommer justeringar göras varje kvartal baserat på föreningens kostnader för varmvatten. 

 

Hör gärna av dig till brfalvangen@gmail.com om du har frågor, förslag eller vill engagera dig i föreningen! 

  

Hälsningar från styrelsen i BRF Älvängen