Praktisk information

Vår boendeform bygger på ett gemensamt ägande och förvaltande av vår fastighet och övrig delad egendom.

Allmänna trivselregler

Nedan följer ett antal trivselregler, som vi gärna vill betrakta som riktlinjer för samvaro, trivsel och värdesäkring av vårt gemensamma boende, men rent formellt är tvingande och avsedda att förtydliga vad som är skrivet i föreningens stadgar

  • Tänk på att hålla rent och snyggt i, och kring, föreningens gemensamma utrymmen
  • Lösa husdjur är inte tillåtna kring fastigheten
  • Grillning på innergården är inte tillåten.
  • Vid skada eller fel på vår gemensamma egendom (t.ex. elledning, avlopp, rör, fönster, hiss eller sopsug) se Felanmälan
  • Ljudmässig hänsyn gäller hela dygnet men är särskilt viktig att beakta mellan kl. 22:00–07:00 (detta gäller även buller från disk- och tvättmaskin, torktumlare etc).
  • Informera dina grannar i god tid före om aktiviteter som kan verka störande, t.ex. reparationsarbeten eller fest i lägenheten.

Renovering

Bestämmelser kring renovering regleras i 30 § i föreningens stadgar samt i vår policy för renovering/åtgärder.

Åtgärder som kan störa andra boende enbart får ske mellan kl. 08:00–20:00 på vardagar respektive kl 09:00–18:00 på helger. Under övrig tid är åtgärder som medför oljud eller störningar, t.ex. borrning i vägg eller tak, inte tillåtna. Tänk även på att överblivet byggmaterial inte får slängas i miljörummet.

Rökning

Rökning är inte tillåten i de gemensamma utrymmena och tänk på att rökning på din balkong kan störa din granne. Lämna absolut inte fimpar på marken.

Porttelefon

För att få ditt nummer inlagt i husets porttelefon, vänligen kontakta Einar Mattsson (se Felanmälan). Observera att ditt telefonnummer ej läggs in automatiskt när du flyttar in.

Så fungerar porttelefonen:
1) Besökare söker upp boende i listan.
2) Boende svarar vid ringsignal OBS: prata ALLTID med besökaren för att säkerställa vem det är.
3) Acceptera tillträde: Tryck på “*” eller “5” på din telefon. Neka tillträde: Tryck “#” eller lägg på luren. (Gäller endast ordinarie telesystem). Lägg på luren.
4) Dörren öppnas för besökaren.

OBS! Vissa tider på dygnet går det endast att göra påringning med telefonnummer. Besökare slår då telefonnummer till den boende, och trycker ok. Boende accepterar/nekar som andra tider.

Balkong

Om vi vill fortsätta tillåta trall (som föreningen gör idag) så behöver boende säkerställa att de skapar ett utrymme mellan fasad och trall samt att plåten vid balkongdörren går ner mot plattan och att trall inte ligger under den.  

Tanken med plåten är att vattnet ska rinna av och ner på plattan, och plattan lutar från fasaden.

Med trallen stoppas vattnet devis upp och den intryckta trallen under plåten kan skapa bakfall och leda in vatten under plåten.
1) Det är inte är tillåtet att ha trallen intryckt under plåten vid balkongdörren.
2) Trallen ska inte ligga direkt mot fasaden.

Entréer och trapphus

Cyklar, barnvagnar eller andra privata tillhörigheter får inte ställas vid entréer eller i trapphus. Det är ur brandskydds-, utrymnings- och sjuktransportsynpunkt, men även av skötselmässiga skäl viktigt att denna regel följs.
 
Ställ inte upp dörrar under längre tid och se till att dörrar går i lås vid in- och utpassering.

Lämna inte oönskad post eller reklam i entréerna. Allt löst material utgör en brandfara och ger dessutom ett ostädat och tråkigt intryck.

Balkonger

Det är tillåtet att använda el- och gasolgrill (användande av kolgrill är förbjuden) på balkongerna. Tänk på att inte hälla ut vatten på balkongen då det rinner direkt ned till underliggande våningar och att blomlådor måste hängas inåt.

Balkongskydd kan beställas hos www.samarkis.se och tillåtna kulörer är Sandatex 407-16(beige) alt. 94-97 (grå). 

Vi har ett avtal gällande inglasning av balkong med Nordiska Inglasningar. Se mer information här.

Miljörum och avfallssortering

Restavfall, plastförpackningar samt tidningar kan lämnas i respektive sopnedkast på innergården.

  • Resavfall slängs i lagom stora påsar.
  • Plastförpackningar slängs löst

Medlemmarna disponerar även ett miljörum som nås via Madängsgatan och här kan du lämna kartong, metallförpackningar, mindre elektronikavfall, glas, lampor och batterier enligt instruktioner vid respektive kärl.

Överfyllda sopkärl och felaktig sortering medför extrakostnader för föreningens medlemmar: sortera därför avfallet snyggt, prydligt och med hänsyn till dina grannar. Lämna endast rena föremål i miljörummet: spill och matrester bidrar snabbt till otrevlig lukt och tänk på att platta paket tar mindre plats: vik därför samtliga kartonger och använd gärna kartongkniven för hårdare wellpapp.

Farligt avfall hänvisas till miljöstationen i Norra Djurgårdsstaden.

Läs mer om avfallshantering i Norra Djurgårdsstaden hos Stockholm vatten och avfall.

Cyklar och barnvagnar

Cyklar och mopeder skall förvaras på anvisade platser och får inte ställas vid entréer eller i trapphus.

Rensning av cyklar och barnvagnar sker med jämna mellanrum. Trasiga cyklar och barnvagnar utan avsikt att lagas skall omgående bortforslas av ägaren.  

Förvaring av cykel respektive barnvagn anvisas till respektive utrymmen märkta för dessa ändamål. Pulkor, snowracers, sparkcyklar, leksaker etc. ska förvaras i privata förråd.

Garage

Garageplats får endast användas för parkering av fordon som anges i separat hyresavtal. Förvaring av däck eller andra privata tillhörigheter på förhyrd plats är ur brandskyddssynpunkt inte tillåten.

Plats för bil är kostar 1750 kr per månad och plats för MC kostar 575 kr per månad.
Priset för en laddplats är 1850 kr per månad, det tillkommer även kostnader för ett laddkort från Eways samt förbruktning av el (pris per kWh är samma som lägenheter).

Kontakta Einar Mattsson för hyra av garageplats: kristina.winestrom@einarmattsson.se

Nycklar och nyckelbrickor

Låssystemet i fastigheten är ett så kallat spärrat system vilket innebär att kopiering av nycklar endast utförs av Östermalms Lås. För närvarande kräver låssmeden ett skriftligt godkännande från styrelsen vid kopiering, detta fås genom att  du skicka ett mail med lägenhetsnummer och dina kontaktuppgigfter till brfalvangen(at)gmail.com.

Vid ev. byte av lås skall det alltid finnas bibehållen servicelägefunktion.

Nyckelbrickor och fjärrkontroll till garageporten beställs genom Einar Mattsson. Kostnaden för en nyckelbricka är SEK 300 och kostnaden för en fjärrkontroll är SEK 450 (dessa kostnader debiteras via befintlig avi för avgift). Nyckelbrickor och fjärrkontroller kvitteras ut i receptionen hos Einar Mattsson på Rosenlundsgatan 58.

OBS: För att du ska kunna öppna sopsugen med din nya bricka måste Envac kontaktas på telefon 08-775 33 70 (kostnaden är f.n SEK 250 per bricka och erläggs av den boende).

Elavtal

Föreningen har ett kollektivt elavtal (genom Boo Energi, sedan juni 2019) och varje lägenhet har en undermätare. Du behöver därför inte teckna något nytt avtal när du flyttar in.

Kostnad för elförbrukning debiteras i efterhand via månadsavin, notera därför att förbrukningen därför debiteras släpande med 3 månader. (Priset inkluderar elnät och elhandel).

Ladda ned appen Energikollen för att hålla koll på din förbrukning av el och varmvatten: Google Play och iTunes.  Kontaka Einar Mattsson (se Felanmälan) för återställning av lösenord.

Gruppavtal Bredband och TV

Föreningen har ett gruppavtal med Telenor gällande Bredband och TV som gäller från 2023-06-30 och tre år framåt. 
I gruppavtalet ingår:

Bredband 500/500 mbit/s
Premiumrouter
TV HD box
TV Bas inkl. stream
Telnor Stream

Alla medlemmar ansluts automatiskt till detta avtal, och den kan inte väljs bort. Medlemmens kostnad för gruppavtalet debiteras via månadsavin från Föreningen.

Frivilliga extratjänster och uppgraderingar kan avtalas med Telenor och då faktureras dessa separat av Telenor.
Beställning av router/tv-box samt kontakt- och support på https://www.telenor.se/kundservice/kontakta-oss/


Vid flytt finns två alternativ gällande router och tv-box:
1) När en boende flyttar ut så skall de kontakta Telenor och säga upp sina tjänster. De får då instruktioner om hur de skall göra med sin hårdvara. När den inflyttande kommit på plats så skall de kontakta Telenor och teckna sig för ett abonnemang och få hårdvara skickad.
2) Skriv ett överlåteseavtal mellan nuvarande och ny boende. Överlåtelseblankett [PDF]

De flesta föredrar att inte gör en överlåtelse, utan plockar ut ny router och tv-box så att man får den senaste utrustningen.